Foutmelding

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/hilde/domains/nvasp.nl/public_html/includes/file.phar.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (regel 394 van /home/hilde/domains/nvasp.nl/public_html/includes/common.inc).

Landelijke dag 2013

29 mei 2013

Beste collega’s,

Dit jaar vindt de landelijke dag van de NVASP zoals jullie weten op 29 mei bij de Reinier van Arkel groep in ’s-Hertogenbosch plaats. Het thema van de dag is ‘Zicht op het einde’. Niet alleen omdat ondergetekende op 1 juli ‘Houdoe en Bedankt’ zegt, maar ook omdat palliatieve/terminale zorg op dit moment op de een of andere manier een hot item is.
Ik ben op het thema gekomen naar aanleiding van een casus waarbij er verschillende interpretaties van het begrip palliatieve zorg waren, met alle gevolgen van dien. Ook meen ik te bespeuren dat er zicht is op een mogelijk einde van het rookgedrag van onze cliënten. Ik zeg het erg voorzichtig.

Het valt buiten de dag maar ik zie ook bij onze beleidsmakers het zicht op het einde van de huisartsenfunctie in het psychiatrisch ziekenhuis zoals die de afgelopen decennia geweest is. Het zou een interessant thema kunnen zijn maar daarvoor is de dag te kort.

Met vriendelijke groet,
Alfred van Egmond
Reinier van Arkel groep

Het dagprogramma ziet er als volgt uit:
9.30 uur:     Ontvangst
10:00 uur:    Algemene ledenvergadering
12:00 uur:     Lunch
13.30 uur:     Wetenschappelijk gedeelte
   
• 13:30 uur: begintoets
   
• 13.45 uur: ‘Stoppen met roken, zicht op het einde of zicht op een nieuw begin?’ door Cilia Daatselaar en Maartje Hanegraaf
   
• 14:30 uur: problematiek in depalliatieve/terminale zorg binnen de GGZ in de breedste zin van het woord. Interactieve voordracht door Roger van Hammen, klinisch geriater. Bekijk hier de powerpoint presentatie
   
• afsluiting met eindtoets

16.45 uur:     Borrel

 

Ik ben gekomen op het thema van de dag door de volgende casus:

 

 

Mw M. langdurig opgenomen ivm bipolaire stoornis lag de laatste jaren regelmatig in het ziekenhuis voor verslikpneumonie.

 

Bij de laatste opname trok zij het infuus en de voedingssonde eruit.

 

Waarna zij,overigens zonder koorts, ontslagen werd met aan de familie de mededeling dat palliatieve zorg ingezet kon worden. De familie, goed op de hoogte van allerlei medische zaken, interpreteerde dat als dat er gestart zou worden met palliatieve sedatie. Zij verbaasde zich er over dat hier niet mee gestart werd toen mw terug was op de afdeling.

 

Mw maakte een verzwakte indruk, was niet echt ziek en was in redelijke stemming. Er werd met de familie afgesproken dat we haar zouden “volgen” met regelmatig aanbieden van voeding en alleen de hoogst noodzakelijke medicatie zouden geven.Toch was de fam het hier na vrij korte tijd niet mee eens. Hun moeder gaf ook regelmatig te kennen dat zij niet meer wilde leven. Hiervoor achtte de fam. haar wilsbekwaam. De verpleging en behandelaren niet zo omdat zij dat in een depressieve fase vaak gezegd had. De familie vond dat er een actiever beleid tav het bespoedigen van het levenseinde moest plaats vinden en ook dat bloedonderzoek moest gebeuren om de lichamelijke toestand te beoordelen. Indien we dit niet zouden doen, zou er een klacht ingediend worden. Aangezien we daar niet veel zin in hadden werd er vrijwel dagelijks een gesprek met de familie gevoerd.

 

Tot het moment dat mw verder verzwakte,begon te klagen over pijn en benauwdheid,waardoor er besloten werd te starten met morfine en mw binnen 24 uur overleed.

 

De familie was tevreden over de gang van zaken maar bleef toch ontevreden over dat het in hun ogen te lang geduurd had.

 

Vragen:

 

- was het voor de zh-arts wel het juiste moment om over palliatieve zorg te beginnen en had hij hier voor de goede woorden gebruikt?

 

- is het niet beter dat de arts die de patient het beste kent hiervoor het heft in handen moet nemen?

 

- is het nog zinvol om bij een patient bij wie “loving tender care” is afgesproken bloedonderzoek te doen?

 

- hebben jullie de ervaring dat bij een ( psychiatrische) patient bij wie op afzienbaar termijn overlijden te verwachten is na start met morfine het overlijden snel optreedt?

 

- als er een klacht dreigt en je het gevoel hebt stevig in je schoenen te staan, laat je het er dan op aan komen of doe je eventueel concessies om een klacht te voorkomen?

 

- zou het in deze casus beter geweest zijn een beroep te doen op een (consultatief) palliatief team?

 

 

Dr. Roger van Hammen, klinisch geriater, gaat aan de hand van zijn expertise op deze casus in. Waarbij hij min of meer voorspelt dat er geen pasklare antwoorden zijn en dat we moeten accepteren dat we misschien met meer vragen naar huis gaan dan we kwamen.

 

 

Bij de presentatie van de dames over verandering van leefstijl/stoppen met roken. Een programma waaraan zo wel verpleegkundigen als patiënten mee doen. Zij hebben daarbij de volgende vragen:

 

- hebben schizofrene patiënten sigaretten nodig om rustig te worden?

 

- stoppen met roken is een onmogelijke zaak?

 

- hun kortere levensverwachting vinden zij geen ramp?

 

- autonomie en stoppen met roken zijn onverenigbare zaken?