Foutmelding

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/hilde/domains/nvasp.nl/public_html/includes/file.phar.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (regel 394 van /home/hilde/domains/nvasp.nl/public_html/includes/common.inc).

Nieuw toetsingskader IGZ somatische complicaties

Publicatiedatum: 
2 November 2012

In 2014 gaat de IGZ toetsen of ggz-instellingen somatische incidenten systematisch registreren in het VMS, en of de incidenten volgens een vastgestelde methodiek worden geanalyseerd en opgevolgd door toetsbare verbetermaatregelen.

Verder toetst de IGZ of de instellingen voldoen aan de volgende 6 bouwstenen:

  • Beleid: De GGZ-instelling heeft vastgesteld beleid voor de risicoreductie van somatische complicaties (door somatische screening, leefstijlbegeleiding in een ‘gezonde” omgeving) 
  • Somatische screening: De ggz-instelling voert systematische somatische screening uit bij risicogroepen (anti psychoticagebruik) volgens een protocol en multidisciplinaire richtlijnen 
  • Voorlichting: De psychiater en/of verpleegkundige (specialist) geeft voorlichting aan patiënten over risico’s op somatische comorbiditeit, en geeft voorlichting over leefstijlinterventies. 
  • Leefstijlbegeleiding: De psychiater en/of verpleegkundige (specialist) inventariseert samen met de patiënt leefstijldoelen van de patiënt en biedt begeleiding bij de afgesproken meest haalbare interventies. 
  • Dossiers: In het dossier van de patiënt staan de specifieke somatische risico’s benoemd en zijn follow-up afspraken/wijze van monitoring vastgelegd. 
  • Scholing: De GGZ-instelling ziet erop toe dat medici, verpleegkundigen en paramedici voldoende geschoold zijn op het gebied van somatische screening en leefstijlbegeleiding.

Indien nodig treedt de inspectie handhavend op. Ggz-instellingen hebben hierover een brief ontvangen. Dit sluit aan bij de doelstellingen van het patientveiligheidsprogramma en wordt ondersteund door GGZ Nederland.   GGZ Nederland heeft hierover overleg gevoerd met de IGZ. De 6 bouwstenen waarop de IGZ gaat toezien komen overeen met de doelstellingen van het patiëntveiligheidsprogramma Veilige zorg, ieders zorg. Somatische screening en leefstijlbegeleiding hoort bij goede zorg en kan somatische complicaties voorkomen.

Mocht u problemen ondervinden bij de verankering van de 6 bouwstenen in uw organisatie, dan kunt u contact opnemen met GGZ Nederland.