Foutmelding

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/hilde/domains/nvasp.nl/public_html/includes/file.phar.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (regel 394 van /home/hilde/domains/nvasp.nl/public_html/includes/common.inc).

Congres "Staat van de Gezondheidszorg 2012"

Publicatiedatum: 
29 november 2012

 

Op 29 november was Karin van Vucht als genodigde aanwezig op het congres "Staat van de Gezondheidszorg 2012 .

Dit was een congres ter ere van de presentatie van dit rapport met als ondertitel : preventie in de curatieve en langdurige zorg: noodzaak voor kwetsbare groepen

Het was een zinvol congres waar veel vertegenwoordigers uit het veld aanwezig waren.

In het rapport werden 6 projecten beschreven. Ook de GGZ was een van de 6 projecten 

Uit dit GGZ rapport:

Het doel van het GGZ onderzoek was om met het veld vast te stellen welke redelijke inspanning GGZ- instellingen moeten leveren om risico's op somatisch complicaties te verminderen

Dit gebeurt in de vorm van bouwstenen waarvan de inspectie vervolgens de haalbaarheid toetst bij 10 instellingen .

In 2011 zijn  een aantal instellingen bezocht en in 2014 zal de inspectie gaan toetsen of GGZ instellingen de verschillende bouwstenen naleven, waarbij de focus komt te liggen op een integrale aanpak van de leefstijlbegeleiding.

Vooral dit laatste kun je gebruiken bij onderhandelingen met de managers. Preventie is niet meer vrijblijvend maar verplicht.

Tot slot : GGZ Nederland onderkent het belang van somatische monitoring en zal haar leden informeren over de bouwstenen

Somatische complicaties is een van de onderwerpen in het veiligheidsprogramma : Veilige zorge, ieders zorg dat GGZ Nederland coördineert.

Nieuwsgierig geworden naar het gehele rapport?

In ieder geval was het bijwonen van het congres voor mij ( en hoop ik ook voor jullie) weer een opsteker, met name omdat de nvasp werd uitgenodigd als vertegenwoordigende partij van de artsen die werken met kwetsbare groepen in de GGZ.

Karin van Vucht

somatisch arts GGZ

Pro Persona Wolfheze